Afbeelding van Inge

Inge

Langs Friese steden en dorpen

Een leuke sloeproute voor een dag sloepvaren in Friesland

Een boot huren in Friesland?  Lekker een dagje het water op in een sloep in Friesland? Hartstikke leuk om gezellig met elkaar het water op te gaan en te genieten van het prachtige Friesland. Maar hoe vind je over het water al die prachtige steden en dorpjes?

Vanaf het water ziet de omgeving er toch heel anders uit en de richtingaanwijzers van de ANWB ontbreken.  Hoe kom je nu bij de Waterpoort in Sneek of op dat gezellige eiland wat je op de foto’s  zag staan? En wat is een mooie route om er naar toe te varen?

De meest gestelde vraag bij vertrek uit de haven aan ons is dan ook : Weten jullie nog een leuke route langs mooie plekjes? Op onze site hebben we verschillende sloeproutes geplaatst die je gemakkelijk kunt openen in Google Maps. Handig voor onderweg.

Een van de routes is het rondje IJlst- Sneek -Langweer-Woudsend. Deze route wordt vaak gevaren door onze gasten en ze komen altijd enthousiast terug!

IJlst

Na vertrek uit Heeg vaar je door Hegemer Far naar de Wide Wimerts. De Wide Wimerts maakt deel uit van de Friese Elfstedentocht en via Osingahuizen kom je dan ook in de 1 van de Friese Elfsteden IJlst. IJlst is een prachtige elfstedenstad. Een klein stadje met een lange gracht met daarlangs prachtige pandjes met de mooiste geveltjes.  Wist je dat diverse scenes uit de Kameleonfilms hier zijn opgenomen? Meer je sloep even af, slenter langs het grachtje en proef de sfeer van IJlst.

Sneek

Na IJlst vaar je verder en al gauw vaar je de grotere stad Sneek met zijn bekende Waterpoort binnen. Geweldig om nu eens de Waterpoort vanaf het water te bekijken. De route gaat dwars door de stad, onder diverse bruggen door. Het drukke stadsverkeer wordt voor je stil gelegd, de brug gaat open, een groet naar de brugwachter en verder varen maar. Een bijzondere ervaring!

Sneek is natuurlijk ook ideaal om even aan te meren en een terrasje te pakken of een van de vele leuke winkeltjes te bezoeken.

Sneekermeer | Starteiland

Na het centrum van Sneek wacht natuurlijk het Sneekermeer. Via de Houkesloot kom je aan bij het Starteiland. De plek waar vandaan de vele zeilboten starten tijdens de bekende Sneekweek.  Op het Sneekermeer krioelt het op een mooie dag van de zeiltjes. De mooiste foto’s van blauwe luchten en witte zeilen maak je hier!

Langweer

Vanaf het Sneekermeer zijn er diverse mogelijkheden om terug naar Heeg te varen. Deze route gaat via het Sneekermeer naar de achterliggende Goingarijpsterpoelen met vele mooie ankerplekken om bij mooi weer een duikje te wagen. Via de Noarder Aldewi kom je op de Langwarder Wielen en kun je een bezoekje brengen aan het watersport dorp Langweer. 

Langweer is een echt zeilersdorp en die sfeer proef je gelijk als je over de kade naar de gezellige terrasjes in het dorp wandelt.

Woudsend

Het laatste deel van de route gaat via de Janesloot en het Koevordermeer naar Woudsend. De charme van Woudsend ligt in zijn steegjes met prachtige doorkijkjes en zijn 2 prachtige molens. Alweer een plekje dat zeer de moeite waard is om even af te meren.

Heeg

Via de Nauwe Wijmerts of via Rakken vaar je weer terug naar de haven in Heeg. Op het Heegermeer kun je nog even afmeren op het eiland om nog even lekker te genieten van de prachtige wijdse uitzichten over het Heegermeer en de Fluessen.

Of je pakt nog snel een terrasje (je legt je sloep aan het terras) in het dorp Heeg….

 

nl_NLNL