Meerdere dagen sloepvaren in Friesland

Meerdere dagen sloepvaren in Friesland met overnachtingen? Lees hier onze tips voor een leuke sloepvakantie in Friesland!

Friesland kent veel mooie vaargebieden, teveel om in één dag te ontdekken. We zien dan ook dat onze gasten vaak een sloep voor enkele dagen of een week huren om Friesland te ontdekken. 

Nu kun je ergens een accommodatie zoeken en vanuit daar iedere dag een andere route varen. Vanuit een vakantiepark in Heeg, Woudsend, Balk, Koudum, Langweer of Sneek kun je veel mooie sloeproutes door Friesland varen.

Maar het kan ook anders! We merken dat er steeds meer gasten zijn die een route van meerdere dagen varen en onderweg op verschillende locaties overnachten. Een enorm leuke manier om Friesland te ontdekken.

groep in Maxima 630 Bootverhuur Friesland | Genieten op het water

Voorbeeld van een meerdaagse sloeproute

Maar wat is dan een leuke meerdaagse route? Dat is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen en ideeën. Houdt je van de natuur? Of meer van de stad? Zit je graag op een terrasje of picknick je liever onderweg op een eiland? Friesland kent heel veel mogelijkheden.

Om je een idee te geven van deze mogelijkheden hebben we een voorbeeldroute voor je samengesteld. Deze is een goede mix van wat Friesland te bieden heeft.

Dag 1 sloepvaren in Friesland

boot huren Woudsend

Je kunt vanaf 9 uur je gereserveerde sloep ophalen bij ons in Heeg. De eerste dat vaar je de route door de natuur van Gaasterland. Onderweg kom je door leuke dorpjes Als Heeg, Woudsend en Balk met gezellige terrasjes om koffie met een Fries lekkernij te drinken, te lunchen of te borrelen.

Bij mooi weer kun je ergens aanleggen in de natuur en als je het aandurft even lekker zwemmen in natuurwater.

Overnachten kun je in Woudsend bij Hotel Restaurant Omke Jan of in Heeg bij De Watersport of StayOkay. Bij alle drie adressen kun je veelal aanleggen voor de deur.

Dag 2

Deze dag vaar je via IJlst, Sneek, het Sneekermeer en Akkrum via de Zijlroede naar Grou. Een mooie tocht door het pittoreske IJlst waarna je doorvaart naar het gezellige centrum van Sneek. Wil je even winkelen of gewoon de stad in dan leg je je boot aan bij de beroemde Waterpoort.

Je vervolgt je tocht door Sneek en vaart via de Houkesloot naar het Sneekermeer. Een leuke tussenstop is het starteiland, het middelpunt van de watersport tijdens de Sneekweek.

Vervolgens vaar je via een aantal mooie poelen richting Akkrum, daar aangekomen vaar je door het dorp via de Zijlroede naar de Wijde Ee en via het Pikmeer naar het gezellige Grou.

Overnachten kun je op verschillende plekken. Een goede suggestie is hotel Oostergoo met eigen ligplaatsen.

Met de sloep naar IJlst
Mooie luchten boven het Friese water #boot huren Friesland
Waterpoort Sneek

Dag 3

Dag 3 is een dag voor de echte natuurliefhebbers. Je vaart via het Pikmeer en de Wijde Ee door de Kromme Ee en de Veenhoop naar het prachtige natuurgebied Nationaal Park de Alde Feanen

Hier kun je naar hartenlust je eigen route kiezen door de verschillende slootjes en vaartjes en over de kleine meertjes en poelen. 

Je eindbestemming voor de dag is Earnewald. Overnachten kan bijvoorbeeld bij Hotel Princenhof, waar je sloep aan het terras kan liggen. Een mooi eindpunt van een dag sloepvaren in Friesland.

 

Dag 4

 

Deze dag vaar je over het Prinsesmargrietkanaal via Terherne naar Langweer. 

In Terherne vind je het Kameleondorp. Via het Sneekermeer vaar je naar Langweer. 

Wil je overnachten in het centrum van Langweer dan is ’t Pakhuis een sfeervolle accommodatie. Je meert je sloep dan af in de haven van Langweer.

Dag 5 sloepvaren in Friesland

De laatste dag vaar je via de Grote Brekken naar het sfeervolle Lemmer en vervolgens via de Langesloot naar het authentieke Sloten. Dit dorpje is zeker een stop waard. Via het Slotermeer en Woudsend vaar je weer terug naar Heeg. Heb je nog niet genoeg van Friesland dan kun je natuurlijk een weekeinde of een (mid)week boeken in één van onze unieke Tiny Houseboats.

 

Je route door Friesland uitbreiden of inkorten?

Heb je wat minder tijd dan kun je dag 4 terugvaren naar Heeg. Heb je wat meer tijd dan kun je vanuit Grou een dag naar Leeuwarden varen en daar aanleggen in de Prinsentuin en wat langer in Nationaal Park de Alde Feanen varen of een dag het Tjeukemeer en Delfstrahuizen ontdekken.

Kortom: er zijn volop mogelijkheden om 3 dagen tot een week door het prachtige Friesland te varen met een sloep. Overigens is deze route ook prima met een zeilboot te varen. Je kunt dan heerlijk zeilen op de ruime meren, maar ook veel vaarten en sloten zijn prima te bezeilen.

Onze sloepen voor je tocht

nl_NLNL