Sloeproute over de mooie Friese meren

Friesland ontdekken vanaf het water? Hoe kan dat beter dan in leuk gezelschap in een sloep. Met onze sloepen geschikt voor 2 tot 12 personen is er altijd een leuke vaartocht te maken in Friesland. Vanuit Heeg hebben we verschillende sloeptochten samengesteld.

De Merentocht, een leuke afwisselende tocht over het Heegermeer, Slotermeer en Tjeukemeer is zeer geschikt om te varen bij rustig weer. Je ziet veel van Friesland en passeert onderweg leuke dorpen en een van de Friese elf steden Sloten.

 

Vanuit onze haven vaar je via een klein stukje Johan Friskanaal het eerste meer, het Heegermeer op. Daar volg je de vaargeul naar bakboord en komt zo bij de ingang van de Woudsenderrakken. In het Heegermeer zie je het eiland van Heeg liggen, een favoriete overnachtingsplek voor velen.

Via de Woudsenderrakken vaar je verder naar het dorp Woudsend.

sloep tussen Heeg en Woudsend

Woudsend

Woudsend is een prachtig pittoresk dorp. Het dorp ligt tussen 2 meren, het Heegermeer en het Slotermeer.

Het dorp is de moeite waard om even aan te leggen. Er zijn prachtige smalle steegjes met verrassende doorkijkjes. Er is een elfstegenroute door het dorp en langs de bijzonder panden. Vanaf het water zie je ook de kerken, Korenmolen ’t Lam en vaar je langs de Houtzaagmolen de Jager.

Op donderdagen in het hoogseizoen is er de wekelijkse Boerenmarkt in Woudsend met volop aanbod van verse streekproducten.

Ook leuk om te doen: de Elfstegentocht door de gezellige, historische steegjes van Woudsend.

Voorbij Woudsend gevaren kom je al snel op het Slotermeer. Met de vaargeul mee steek je het Slotermeer over naar het dorp Sloten. Heb je wat langer de tijd dan kun je ook nog even een extra stukje varen en het dorp Balk bezoeken.

Boerenmarkt Woudsend

 

Vanaf het Slotermeer vaar je via het Sleattermer Gat naar Sloten. Met de kleiner Maxima 550 sloepen is het mogelijk dwars door het dorp te varen, met de grotere sloepen, de 630 en 750 vaar je met de vaart mee om het dorp. Vlak voor en na het dorp zijn voldoende aanlegplaatsen want Sloten is zeker de moeite van een bezoekje waard.

Sloten

Sloten is het kleinste elfstedenstadje van Friesland. En wat een mooi stadje is het! Het is van oudsher een echte vestingstad, bekend om zijn kanonnen en zijn stadsomroeper. In het hoogseizoen wordt op vrijdagavonden het kanon nog steeds afgeschoten voor de toeristen. Een heerlijk en fotogeniek stadje om even een rondje te lopen, een ijsje te eten of een terrasje te pakken.

Vanaf Sloten vervolgt de route via De ie, en de Waldsleat naar het Brandemeer. Een klein meer waar het heerlijk is om te ankeren en te zwemmen. Via de Hjerringsleat (Haringsloot) en de Riensleat vaar je vervolgens de Grote Brekken op. Hier steek je de vaarroute van de vrachtschepen over het Prinses Margrietkanaal over en vervolg je de route op de Follegasloot.

Aan het einde van de Follegasloot bij het dorp Follega passer je een van de drukste bruggen op de route en kort daarna vaar je het grootste meer van Friesland op, het Tjeukemeer

Tjeukermeer

boot huren Friesland Genieten op het water

Het Tjeukemeer (Tsjûkermar) is het grootste meer van Friesland. Er gaan veel verhalen over het ontstaan van het meer de ronde. Komt de naam echt van de volkslegende over de zusjes Tsjûke en Marchje? Twee zussen die ooit een boerderij hadden op een plek die nu in het meer ligt?

In ieder geval zijn er drei onbewoonde eilandjes in het meer waarvan er 2 zijn vernoemd naar de zusjes, Tsjûkepolle en Marchjepolle. De drie eilanden zijn mooi aangelegd en liggen beschut. Een prima plek om even af te meren voor een duik in het water of om even op het strand te liggen.

De route gaat vanaf het Tjeukemeer verder over de Scharster- of Nieuwe Rijn via het dorp Scharsterbrug naar de Langweerder Wielen. Halverwege de Langweerder Wielen is er demogelijkheid voor een bezoekje aan het dorp Langweer.

Langweer en Heeg

Langweer is een echt watersport dorp. Je kunt je boot afmeren in het kleine gezellige centrum en vind gelijk tal van terrasjes in de Dorpsstraat.

Vanaf de Langweerder Wielen vervolgt de tocht zich via de Janesloot, het Prinses Margriet kanaal en de Jeltesloot (Johan Frisokanaal) terug naar Heeg.

Ook Heeg is een echt watersportdorp. Heb je nog tijd over vaar je even door naar het Heegermeer voor een frisse duik of je vaart het dorp in en meert nog even af bij een terrasje voor een heerlijk drankje….

Sloeproute over de Friese meren

Friesland ontdekken vanaf het water? Hoe kan dat beter dan in leuk gezelschap in een sloep. Met onze sloepen geschikt voor 2 tot 12 personen is er altijd een leuke vaartocht te maken in Friesland. Vanuit Heeg hebben we verschillende sloeptochten samengesteld.

De Merentocht, een leuke afwisselende tocht over het Heegermeer, Slotermeer en Tjeukemeer is zeer geschikt om te varen bij rustig weer. Je ziet veel van Friesland en passeert onderweg leuke dorpen en een van de Friese elf steden Sloten.

 

Vanuit onze haven vaar je via een klein stukje Johan Friskanaal het eerste meer, het Heegermeer op. Daar volg je de vaargeul naar bakboord en komt zo bij de ingang van de Woudsenderrakken. In het Heegermeer zie je het eiland van Heeg liggen, een favoriete overnachtingsplek voor velen.

Via de Woudsenderrakken vaar je verder naar het dorp Woudsend.

sloep tussen Heeg en Woudsend

Woudsend

Woudsend is een prachtig pittoresk dorp. Het dorp ligt tussen 2 meren, het Heegermeer en het Slotermeer.

Het dorp is de moeite waard om even aan te leggen. Er zijn prachtige smalle steegjes met verrassende doorkijkjes. Er is een elfstegenroute door het dorp en langs de bijzonder panden. Vanaf het water zie je ook de kerken, Korenmolen ’t Lam en vaar je langs de Houtzaagmolen de Jager.

Op donderdagen in het hoogseizoen is er de wekelijkse Boerenmarkt in Woudsend met volop aanbod van verse streekproducten.

Ook leuk om te doen: de Elfstegentocht door de gezellige, historische steegjes van Woudsend.

Voorbij Woudsend gevaren kom je al snel op het Slotermeer. Met de vaargeul mee steek je het Slotermeer over naar het dorp Sloten. Heb je wat langer de tijd dan kun je ook nog even een extra stukje varen en het dorp Balk bezoeken.

Boerenmarkt Woudsend

 

Vanaf het Slotermeer vaar je via het Sleattermer Gat naar Sloten. Met de kleiner Maxima 550 sloepen is het mogelijk dwars door het dorp te varen, met de grotere sloepen, de 630 en 750 vaar je met de vaart mee om het dorp. Vlak voor en na het dorp zijn voldoende aanlegplaatsen want Sloten is zeker de moeite van een bezoekje waard.

Sloten

Sloten is het kleinste elfstedenstadje van Friesland. En wat een mooi stadje is het! Het is van oudsher een echte vestingstad, bekend om zijn kanonnen en zijn stadsomroeper. In het hoogseizoen wordt op vrijdagavonden het kanon nog steeds afgeschoten voor de toeristen. Een heerlijk en fotogeniek stadje om even een rondje te lopen, een ijsje te eten of een terrasje te pakken.

Vanaf Sloten vervolgt de route via De ie, en de Waldsleat naar het Brandemeer. Een klein meer waar het heerlijk is om te ankeren en te zwemmen. Via de Hjerringsleat (Haringsloot) en de Riensleat vaar je vervolgens de Grote Brekken op. Hier steek je de vaarroute van de vrachtschepen over het Prinses Margrietkanaal over en vervolg je de route op de Follegasloot.

Aan het einde van de Follegasloot bij het dorp Follega passer je een van de drukste bruggen op de route en kort daarna vaar je het grootste meer van Friesland op, het Tjeukemeer

Tjeukermeer

boot huren Friesland Genieten op het water

Het Tjeukemeer (Tsjûkermar) is het grootste meer van Friesland. Er gaan veel verhalen over het ontstaan van het meer de ronde. Komt de naam echt van de volkslegende over de zusjes Tsjûke en Marchje? Twee zussen die ooit een boerderij hadden op een plek die nu in het meer ligt?

In ieder geval zijn er drei onbewoonde eilandjes in het meer waarvan er 2 zijn vernoemd naar de zusjes, Tsjûkepolle en Marchjepolle. De drie eilanden zijn mooi aangelegd en liggen beschut. Een prima plek om even af te meren voor een duik in het water of om even op het strand te liggen.

De route gaat vanaf het Tjeukemeer verder over de Scharster- of Nieuwe Rijn via het dorp Scharsterbrug naar de Langweerder Wielen. Halverwege de Langweerder Wielen is er demogelijkheid voor een bezoekje aan het dorp Langweer.

Langweer en Heeg

Langweer is een echt watersport dorp. Je kunt je boot afmeren in het kleine gezellige centrum en vind gelijk tal van terrasjes in de Dorpsstraat.

Vanaf de Langweerder Wielen vervolgt de tocht zich via de Janesloot, het Prinses Margriet kanaal en de Jeltesloot (Johan Frisokanaal) terug naar Heeg.

Ook Heeg is een echt watersportdorp. Heb je nog tijd over vaar je even door naar het Heegermeer voor een frisse duik of je vaart het dorp in en meert nog even af bij een terrasje voor een heerlijk drankje…

nl_NLNL