Poelenroute

De Poelenroute Heeg-Gaastmeer- Oudega neemt je mee in het Poelengebied tussen de watersportdorpen Heeg, Gaastmeer en Oudega. 

Door de ontsluiting met tunneltjes en het aangeven van routes willen de dorpen Heeg, Gaastmeer en Oudega hun gasten laten genieten van dit waardevolle natuurgebied.

De route is alleen geschikt voor kleine sloepen in verband met diepgang en doorvaarthoogten. Met de Maxima 550 sloep is deze route te bevaren. Houd wel rekening met zeer smalle doorvaarten onder tunneltjes.

Het Poelengebied is en ongerept stukje natuur, een aaneenschakeling van kleine meertjes, smalle slootjes en kreekjes. Je waant je soms in het buitenland als je je weg zoekt door de slootjes.

De routes worden gemarkeerd door bakens.

Baken poelenroute sloep

Sloeproute door de natuur

Natuur, rust en stilte zijn de grootste waarden van dit prachtige gebied. Van bezoekers wordt dan ook verwacht dat ze deze waarden respecteren en helpen uitdragen.

De route gaat vanuit het dorp Heeg via de Weisleat naar de Idzegeaster Poel. Eventueel kan een omweggetje via de Djippesleat en Rintje Poel naar de Idzegeasterpoel worden gevaren.

Je passeert het minidorpje Idzega, twee boerderijen en een woonhuis en het prachtig in de natuur gelegen kerkhofje met klokkenstoel.

Achterop de Idzegeasterpoel vind je het baken naar het slootje richting Oudega en Gaastmeer.

Oudega en Gaastmeer

poelenroiute

Op de volgende kruising van sloten kun je kiezen voor de richting Oudega of de richting Gaastmeer.

Vaar je richting Oudega dan kun je je route vanaf Oudega vervolgen over de Aldegeaster Brekken en de Flakke Brekken richting Ringwiel en vervolgens naar Gaastmeer.

Vaar je richting Gaastmeer dan vaar je rechtstreeks naar de Ringwiel.

Vanaf de Ringwiel vaar je via een smal slootje langs een camping (langzaam varen!) naar de Sanmar naar het Grutte Gaastmar. Een meer waar je veel zeilers ziet en een van de mooiste aanlegplaatsen van de Marrekrite.

Je vaart door het dorpje Gaastmeer, een klein dorp wat vele toeristen trekt. Even aanleggen bij D’Ald Herberch voor een koffie, lunch of borrel is zeker aan te bevelen.

Terug naar Heeg

De tocht gaat terug naar Heeg via It Piel en het Heegermeer. Zeker in de zomermaanden een prachtig stukje varen en genieten van de vele zeilen op het Heegermeer. Een tussenstop op een van de eilanden in het Heegermeer is ook zeker de moeite waard.

Kom je ook een boot huren in Friesland?

nl_NLNL