Nog meer leuke plekjes in Friesland

Leuke plekjes in Friesland? Teveel om op te noemen! Met bijna even veel water als land kun je de provincie het beste leren kennen vanaf het water. Voor een dag, of maak er een lang weekend of weekje weg van. Wij hebben hier alvast een paar plekken verzameld die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken als je gaat varen in Friesland.

De Lemmer

Aan het IJsselmeer ligt het plaatsje Lemmer, een van de bekendste watersportplaatsen van Friesland. Lemmer is een plaats die jaarlijks door veel Duitse toeristen wordt bezocht. De Lemmer (zoals de Friese naam luidt) is zowel over land als over water een van de toegangspoorten van de provincie. Lemmer heeft een bruisend centrum waar je helemaal doorheen kunt varen. Je kunt dus even aanmeren om over de kade te struinen of te winkelen. Daarnaast kun je tot rust komen op het strand, of het Woudagemaal, het grootste, nog in werking zijnde, stoomgemaal van Europa bekijken.

Sleat

In de buurt van Lemmer ligt Sleat (Sloten), één van de steden uit de Friese Elfstedentocht. Het mini stadje heeft maar 760 inwoners en een authentieke binnenstad waar de uitstraling van vroeger goed behouden is gebleven. In de stad staan meerdere monumenten, waaronder mooie antieke woonhuizen uit de 17e eeuw. Bij de korenmolen ‘De Kaai’ staat een oud kanon dat in juli en augustus elke vrijdagavond wordt afgeschoten. Ook heeft Sloten nog steeds een ‘stadsomroeper’. Stadsomroepers brachten inwoners van een plaats het nieuws toen er nog geen kranten of internet bestonden. Kortom, een stadje waar het lijkt alsof de tijd een beetje stil staat. Sloten heeft een prima jachthaven en voldoende mogelijkheden om in het centrum aan te meren.

Snits

Snits (Sneek) is een echte watersportstad, gelegen in het merengebied van Friesland. Naast watersport heeft Sneek ook cultuur en gezelligheid te bieden. Ook culinair is er een breed aanbod. Met de historische binnenstad met monumentale gebouwen en grachten is er overal wel wat te zien. Rondom de Martinikerk ligt het oudste gedeelte van de stad. De stad is gevuld met musea, een winkelcentrum en vele terrassen, cafés en restaurants. Het bekendste bouwwerk is de Waterpoort, in vroegere tijden het symbool van de rijkdom van de stad. Waterpoort Sneek Sneek is daarnaast bekend van het grote zeilevenement Sneekweek. Overdag wordt er fanatiek gezeild op het Sneekermeer, en ‘s avonds wordt er gefeest op het starteiland en in de stad. De Sneekweek begint jaarlijks op de eerste zaterdag van augustus.

Leuke plekjes in Friesland: Heech

Het centrum van de watersport in SudWest Fryslan is het gezellige Heech (Heeg). Je vindt hier alles wat je als watersporter wenst. Mooie jachthavens met goede voorzieningen, een watersportwinkel met een uitgebreid assortiment en verschillende bootverhuurders. Ook zijn er in Heeg diverse jachtwerven gevestigd, waaronder de Waijer werf en de jachtwerf Piersma. Maar het mooiste is wel dat je met vijf minuten varen op het meer bent en na een dag op het water gezellig kunt borrelen en eten op de leuke terrassen aan het water. Een echte aanrader!

De Alde Feanen

In het hart van Friesland, tussen Leeuwarden en Drachten, ligt het nationaal park De Alde Feanen. Het ongeveer 2.300 ha grote laagveenmoeras heeft een afwisselende samenstelling uit meren, moerasbossen en struwelen. Het gebied is rijk aan dieren, waaronder 110 soorten vogels, en zo’n 470 soorten planten. Een groot deel van het park is vrij bevaarbaar en er zijn aanleg plaatsen gemaakt waar je kunt aanmeren en overnachten. Eén van de leukste plekjes in Friesland. Met de zeilboot kun je op de grotere wateren terecht. De kleinere vaarten zijn niet heel goed bevaarbaar met een zeilboot vanwege begroeiing langs de oevers en de beperkte diepte. Wel kun je overstappen op een kano, roeiboot of sloep om de kleine wateren en de gebieden speciaal voor deze typen boten te ontdekken.

Grou

Het van oorsprong boeren-, vissers-, en schippersdorp Grou is uitgegroeid tot een internationaal bekend watersport centrum. De plaats heeft een gezellig centrum met veel winkeltjes, cafés en restaurants. Het oude deel van het centrum heeft nog veel kenmerken van de oude stad. Op het Pikmeer en de Wijde Ee kun je heerlijk zeilen of met je sloepje varen en voor anker.

Kom je ook varen in Friesland?

Kom je ook varen in Friesland? Heerlijk varen over de Friese meren zonder vaarbewijs? Ga naar bootverhuur Friesland, kies je favoriete boot en je dagje uit, weekeindje we of vakantie kan beginnen!L
nl_NLNL