Afbeelding van Inge

Inge

Sloeproute door de prachtige natuur van Gaasterland

Op zoek naar een unieke sloeproute? Friesland heeft meer te bieden dan alleen meren, weilanden en vergezichten.

In Gaasterland vind je de prachtigste natuur en bossen.

Wil je een dag erop uit en een boot huren in Friesland? Dan is dit een prachtig gebied om een mooie tocht met de sloep te maken.

Deze sloeproute vanaf Heeg gaat via Woudsend naar Balk. En voert je vanaf Balk over de Luts door Gaasterland richting de Galamadammen. Over de Fluessen en het Heegermeer vaar je vervolgens terug naar Heeg.

Woudsend

Via de Nauwe Wijmerts of via de Rakken zet je als eerste koers naar het dorp Woudsend.

Woudsend is een moderne watersportplaats met vele terrasjes en genoeg aanlegmogelijkheden in het dorp. Met zijn prachtige steegjes, doorkijkjes en 2 molens is Woudsend de moeite waard om even af te meren.

boot huren Woudsend

Slotermeer

Ben je Woudsend eenmaal gepasseerd dan kom je op het Slotermeer.  Op het Slotermeer ga je naar rechts en vaar je naar het dorp Balk. Op het Slotermeer kun je genieten van de vele zeiltjes van de zeilscholen en zeilkampen die het Slotermeer als vaargebied hebben.

Balk

Vanaf het Slotermeer vaar je via de Luts door het mooie dorp Balk. Onder de bruggetjes door voert de Luts je dwars door het centrum van het dorp. Balk is een levendig dorp met leuke winkeltjes en terrasjes aan de Luts.

Sloeproute door de Luts en Gaasterlandse bossen

Na Balk vervolgt de route zich over de Luts. De Luts is ook wel bekend als een struikelblok in de 11 stedenroute. Het ijs wil hier niet zo snel dik worden vanwege de beschutting van het bos. De Luts is een schilderachtig riviertje met aan weerskanten vaak dichte begroeiing. Ander boten passeren kan een kleine uitdaging worden op de soms smalle stukken van het riviertje. Maar wat een prachtig stukje landschap om door te varen.  Varen door het bos, waar doe je dat anders?

Fluessen

Via de Luts kom je op het prachtige meertje Wyldemerk. Wist je dat in dit natuurgebied het enige libellen reservaart van Europa ligt. Wees dus niet verbaast als de libellen hier een eindje met je mee vliegen.

Via de Spookhoekstervaart bereik je tenslotte de Fluessen.

Hier ga je weer het grote water op en voel je de wind weer in je haren. Op zomerse dagen kom je ogen tekort zoveel verschillende boten zie je varen. Van stoere motorboten tot polyvalken, snelle catamarans en de prachtige skutsjes met hun grote bruine zeilen. Solozeilers, maar ook groepen. Je kunt op de Fluessen of het Heegermeer eventueel nog even een tussenstop maken om van alles te genieten.

boot huren Friesland Genieten op het water

Heeg

Tenslotte eindigt je vaartocht weer in Heeg waar je de dag prima af kunt sluiten op een terrasje aan het water.
nl_NLNL