Ontdek het Friesland van de Kameleon

Een leuke sloeproute voor een dag sloepvaren in Friesland

Een boot huren in Friesland? Lekker een dagje het water op in een sloep in Friesland? Hartstikke leuk om gezellig met elkaar het water op te gaan en te genieten van het prachtige Friesland. Maar hoe vind je over het water al die prachtige steden en dorpjes?

Vanaf het water ziet de omgeving er toch heel anders uit en de richtingaanwijzers van de ANWB ontbreken. Hoe kom je nu bij het Kameleondorp van Hielke en Sietse Klinkhamer of op dat gezellige eiland wat je op de foto’s zag staan? En wat is een mooie route om er naar toe te varen?

De meest gestelde vraag bij vertrek uit de haven aan ons is dan ook : Weten jullie nog een leuke route langs mooie plekjes? Op onze site hebben we verschillende sloeproutes geplaatst die je gemakkelijk kunt openen in Google Maps. Handig voor onderweg.

Een leuke nieuwe route rondom Sneek is de route over het Sneekermeer. Niet door de stad Sneek, wel over het mooie Sneekermeer en de Poelen.

 

IJlst

Na vertrek uit Heeg vaar je door Hegemer Far naar de Wide Wimerts. De Wide Wimerts maakt deel uit van de Friese Elfstedentocht. Halverwege de Wijde Wijmerts ga je naar rechts de Weineslet op (richting haven IJlst) IJlst is een prachtige elfstedenstad. Een klein stadje met een lange gracht met daarlangs prachtige pandjes met de mooiste geveltjes.  Wist je dat diverse scenes uit de Kameleonfilms hier zijn opgenomen? Meer je sloep even af, slenter langs het grachtje en proef de sfeer van IJlst.

Via de Riper Feart verlaat je IJlst weer. De Riper Feart slingert richting Jutryp en via de Soalsleat kom je op de Swarte Brekken en Witte Brekken. De Brekken hebben heerlijke ankerplekjes om even te zwemmen bij mooi weer.

Via de Aldhof kom je op het Prinses Margriet Kanaal. Dit is een druk kanaal met de nodige grote vrachtschepen. Hou hier goed de stuurboordwal aan en let goed op!

 

 

Sneekermeer | Starteiland

En dan wacht natuurlijk het Sneekermeer. Via het Prinses Margrietkanaal kom je aan bij het Starteiland. De plek waar vandaan de vele zeilboten starten tijdens de bekende Sneekweek. 

Op het Sneekermeer krioelt het op een mooie dag van de zeiltjes. De mooiste foto’s van blauwe luchten en witte zeilen maak je hier!

Over het Sneekermeer zijn er diverse mogelijkheden om richting het kameleondorp Terherne te varen. Deze route gaat via het Sneekermeer richting kameleondorp Terherne, (met eventueel een drankje bij het paviljoen uit de bekende boeken).  

De terugweg kun je via de achterliggende Goingarijpsterpoelen varen met veel mooie ankerplekken om bij mooi weer een duikje te wagen.

Als je het Sneekermeer en de Poelen achter je laat vaar je via de Noarder Aldewi naar de Langwarder Wielen. Hier kun je een bezoekje brengen aan het watersportdorp Langweer.

Langweer - Woudsend -Heeg

Langweer is een echt zeilersdorp en die sfeer proef je gelijk als je over de kade naar de gezellige terrasjes in het dorp wandelt.

pakken of een van de vele leuke winkeltjes te bezoeken.

Het laatste deel van de route gaat via de Janesloot en het Koevordermeer naar Woudsend. De charme van Woudsend ligt in zijn steegjes met prachtige doorkijkjes en zijn 2 prachtige molens. Alweer een plekje dat zeer de moeite waard is om even af te meren.

Via de Nauwe Wijmerts of via Rakken vaar je weer terug naar de haven in Heeg. Op het Heegermeer kun je nog even afmeren op het eiland om nog even lekker te genieten van de prachtige wijdse uitzichten over het Heegermeer en de Fluessen.

Of je pakt nog snel een terrasje (je legt je sloep aan het terras) in het dorp Heeg.

nl_NLNL