Zin om te varen? Huur nu je boot!

Als het verlangen om te varen je overvalt, hoef je niet langer te wachten. Het huren van een boot biedt de perfecte gelegenheid om direct van het water te genieten, zonder de lasten van boot bezit.

Of je nu de voorkeur geeft aan ontspannen op het dek of avontuurlijke tochten over de waterwegen, wij brengen je dichter bij de sensatie van het varen. Lees verder om te ontdekken waarom een gehuurde boot de beste keuze is voor je volgende boot avontuur.

Waarom een boot huren?

Het huren van een boot biedt een unieke kans om te genieten van de vrijheid en schoonheid van het water zonder de langetermijnverplichtingen van het bezitten van een boot. Het is een perfecte keuze voor daguitjes, vakanties, of speciale gelegenheden, en biedt een flexibele manier om nieuwe waterwegen te verkennen.

De verschillende soorten boten die je kunt huren

Er is een breed scala aan boten beschikbaar voor verhuur. Dit aanbod varieert van de snelle en comfortabele Aira 22 zeilboten tot de ruime Maxima 750 sloepen, ideaal voor groepsvaren. Ook zijn er Tiny Houseboats beschikbaar voor een unieke ervaring op het water. Voor kleinere groepen biedt de Maxima 550 sloep een compacte maar plezierige optie. Voor meer luxe, is er de Hanse 315 zeiljacht, uitstekend uitgerust voor langere tochten. Elke boot biedt een unieke vaarervaring, afgestemd op uw wensen en behoeften.

Praktische vaartips

Voor een veilige en plezierige vaarervaring zijn praktische vaartips essentieel. Het is belangrijk om basiskennis te hebben van navigatie, het correct uitgooien van het anker, en het onder controle houden van de boot. Kennis van lokale vaarregels en het controleren van weersvoorspellingen zijn belangrijk. Enkele andere tips zijn: vaar niet uit bij hoge windkracht, gebruik de juiste verlichting, neem de tijd en vaar niet te snel, houd veilige afstanden aan, blijf kalm bij bruggen en sluizen, wees voorzichtig met waar je aanlegt of voor anker gaat, en houd rekening met natuur en milieu. Zorg er ook voor dat je het schip correct vastlegt.

Tips voor eerste keer varen

 1. Leer je boot kennen
  Voordat je vertrekt, maak je vertrouwd met je boot, inclusief bedieningselementen, veiligheidsvoorzieningen en navigatieapparatuur.
 2. Weer en omstandigheden
  Controleer altijd het weerbericht en stel je vaartocht uit bij ongunstige weersomstandigheden.
 3. Plan je route
  Markeer bestemmingen, stel een gedetailleerd plan op en plan rustpauzes en lunchstops in.
 4. Ken de vaarregels
  Volg vaarwegmarkeringen en -borden, geef voorrang en houd de juiste snelheden aan.
 5. Veiligheid boven alles
  Zorg voor de juiste veiligheidsuitrusting, draag een reddingsvest bij slecht weer en informeer iemand over je vaarplannen.

Vaarbewijs halen? Wel of niet…

Het is een vraag die we vaak horen nadat mensen bij ons een boot hebben gehuurd: “Moet ik een vaarbewijs halen of niet?” Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, waaronder je ervaring, de grootte en het type boot dat je wilt besturen, en de waterwegen waarop je wilt varen. In Nederland is het verplicht om een vaarbewijs te hebben voor bepaalde situaties, maar er zijn ook uitzonderingen. Laten we eens dieper ingaan op wanneer je wel of niet een vaarbewijs cursus zou moeten doen.

 

vaarbewijs cursus

Hoe en waar je een vaarbewijs kunt halen

Als je besluit dat je een vaarbewijs nodig hebt, wil je natuurlijk weten hoe je er een kunt krijgen. Het goede nieuws is dat het behalen van een vaarbewijs toegankelijk is en dat je hiervoor geen doorgewinterde kapitein hoeft te zijn. In Nederland zijn er verschillende instanties en scholen die vaarbewijscursussen aanbieden. Deze cursussen omvatten meestal zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden. Je leert over navigatie, de vaarregels, veiligheid op het water en meer. Na het voltooien van de cursus en het succesvol afleggen van het examen, ontvang je je vaarbewijs.

De voordelen van varen: Ontspanning en avontuur

Naast de vraag of je een vaarbewijs moet halen, willen we ook benadrukken waarom varen zo’n geweldige activiteit is. Varen biedt niet alleen ontspanning maar ook avontuur. Het is een kans om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, te genieten van de natuur en nieuwe plaatsen te ontdekken.

Of je nu kiest voor een rustige vaartocht op de Friese meren of een avontuurlijke reis naar de Waddeneilanden, varen biedt een unieke ervaring. Het stelt je in staat om te genieten van de vrijheid van het water en de schoonheid van de natuur om je heen.

Dus, ongeacht of je een vaarbewijs nodig hebt of niet, blijf veilig genieten op het water.

nl_NLNL