Afbeelding van Inge

Inge

Zomervakantie 2023 op of aan het water?

Ben je al plannen maken voor de zomervakantie 2023? Dan kan het maar zo zijn dat je er dit jaar voor kiest om in Nederland te blijven. Als je dat van plan ben denk dan eens aan een vakantie op of aan het water in Friesland!

Friesland

Als je aan een vakantie op of aan het water denkt dan denk je al gauw aan Friesland en dan vooral het Friese merengebied en het IJsselmeer. Dit gebied is het summum voor de watersport, zowel voor beginnende als ervaren watersporters. In dit blog gaan we in op de mogelijkheden om een heerlijke vakantie of vaarvakantie in Friesland te beleven.

Leuke steden, stadjes en dorpjes in het Friese merengebied en aan het IJsselmeer

Aan het IJsselmeer kun je heerlijk windsurfen en kitesurfen. Bekende plekken zijn Makkum, Workum en Hindelopen. Daar zijn ruime surfstranden met de bijbehorende ontspannen sfeer. Maar dit zijn ook hele leuke stadjes met gezellige terrasjes en restaurants.

In het Friese merengebied heb je de echte watersportplaatsen zoals Sneek, Woudsend, Langweer en natuurlijk Heeg. De laatste plaats is mijn persoonlijke favoriet vanwege het gezellige dorp, de goede mogelijkheden om te overnachten en de ligging midden in het Friese merengebied.

Heeg boot huren
Maxima 630 huren Friesland

Overnachten in Heeg

Heeg kent een aantal overnachtingsmogelijkheden. Allereerst hotel de Watersport. Een gezellig hotel met 14 comfortabele kamers en een uitstekend restaurant gelegen aan de rand van het centrum van Heeg aan het water. ’s Ochtends heerlijk ontbijten op het terras aan het water, ’s middags gezellig borrelen en ’s avonds genieten van een uitstekend diner. Wie wil dat niet?

Ook leuk is de hostel Stay Okay. Ook dit hostel ligt aan het water en heeft ook familiekamers tot 6 personen. Naast het hostel ligt ook de zeilschool It Beaken dus als je wilt leren zeilen kan dat ook.

Wil je eens wat anders denk dan is aan een Tiny Houseboat. Om te overnachten, maar ook om mee te varen als je enige vaarervaring hebt.

Tiny Houseboat huren

Wat is een Tiny Houseboat? De naam zegt het al. Een klein huisje op een boot. De Tiny Houseboat in Heeg is een luxe variant. De boot beschikt over douche, toilet, CV, keuken met koelkast, oven en gasfornuis en vier slaapplaatsen voor volwassenen.

Je kunt op de Tiny Houseboat overnachten in de thuishaven in Heeg, maar als je over enige vaarervaring beschikt kun je er ook het Friese merengebied mee ontdekken. Doordat de boot is uitgerust met zonnepanelen en een flink accupakket kun je ook een aantal dagen in de vrije natuur liggen op een ligplaats van de Marrekrite of aan een meerboei van de Marrekrite. Maar natuurlijk kun je ook aanleggen in Sneek, Heeg, Woudsend, IJlst of één van de andere leuke plaatsen in het gebied. En wat handig is: voor een beperkt bedrag huur je een motorbootje met buitenboordmotor bij de Tiny Houseboat. Daarmee kun je vanaf je ligplaats in de natuur naar een terrasje of even boodschappen doen. Ook leuk voor kinderen om mee te spelevaren.

De Tiny Houseboat is te huur bij Bootverhuur Friesland | Genieten op het water.

Bootverhuur Friesland

Bootverhuur Friesland | Genieten op het water is het adres in Heeg om een boot te huren. Het is een gastvrij en persoonlijk bedrijf met een gevarieerde vloot. Naast de Tiny Houseboat worden er mooie Maxima sloepen verhuurd. Naast deze motorboten worden er ook zeilboten verhuurd vanuit Heeg. Dus voor bootverhuur, sloepverhuur en zeilbootverhuur ben je aan het juiste adres. Nieuw in 2020 is de snelle en comfortabele Aira 22. Zeilboot van het jaar 2018. Een heerlijke boot om met z’n tweeën of met een groepje mee te zeilen in Friesland. Als kajuitzeiljacht wordt de Viko S26 verhuurd. Een leuk zeiljacht waarin je met vier personen kunt overnachten. Ook dit is een leuke manier om een week, midweek of weekeinde door te brengen op het water. En natuurlijk worden er ook polyvalken verhuurd met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding door de gratis buitenboordmotor. Je kunt een boot huren in Heeg voor 2-8 personen. Kortom: overnacht je in Heeg of omgeving en wil je een dagje Genieten op het water kom dan langs of boek je boot eenvoudig online.

Andere activiteiten

Als het wat minder weer is om te varen of je wilt gewoon even wat anders dan heeft Friesland ook van alles te bieden. Hieronder een paar tips.

Natuureiland Gouden Boaijum

Ben je liefhebber van de natuur en met name vogelliefhebber. Maak dan eens een uitstapje naar natuureiland Gouden Boaijum. Op 10 minuten varen van de locatie van Genieten op het water vindt je deze unieke plek. Siebe Klaas en Pytsje Bokma exploiteren daar een biologisch melkveebedrijf, maar organiseren ook excursies. En kinderen kunnen daar ‘op aventoer by de boer’.

Prachtig om te zien hoe enthousiast zijn kunnen vertellen over hun bedrijf en het unieke natuureiland.

Natuureiland Gouden Boaijum Heeg

Winkelen

Alleen maar natuur is misschien ook niet de bedoeling. Wil je na de rust en ruimte van de natuur even weer de gezelligheid en drukte in dan is Sneek een prachtige plaats om een dagje naar toe te gaan. Een prachtig centrum met gezellige grachten, een gevarieerd winkelaanbod en niet te vergeten gezellige terrassen en eettentjes.

Fietsen

Ben je op vakantie in Friesland en wil je de provincie over het land verkennen dan pak je de fiets. Friesland kent prachtige routes. Houd je van een sportieve uitdaging dan kun je natuurlijk de elfstedenroute fietsen. Maar ook voor de gewone toerfietser zijn er prachtige routes met onderweg regelmatig een pontje dat je naar de andere kant van het water brengt. Hoe leuk is dat?

Kijk voor fietsroutes eens op de website van Fietsersbond Fryslân.

Wandelen

Ook voor wandelaars is er genoeg te beleven. Bijvoorbeeld in het bosrijke Gaasterland kun je heerlijk wandelen en genieten van de natuur.

 

Zien we jou in Friesland in de zomervakantie van 2023?

Zoals je hebt kunnen lezen biedt Friesland en zeker Heeg alles wat nodig is om een leuke vakantie of vaarvakantie te beleven in Nederland. Zien we jou in Friesland deze zomer?

nl_NLNL